Son birkaç yıldır ön plana çıkan JavaScript tabanlı web siteler, arama motorları tarafından işlenmesi zor olsa da kullanıcı deneyimi açısından tercih ediliyor. Bu nedenle özellikle SEO camiasında çok sevilen bir altyapı değildir. SPA yani Single Page Application web sitelerin popüler olmasıyla birlikte de bu zorluklar giderek artmaya başladı diyebiliriz. Google, 2018 I/O konferasında John Mueller ile birlikte dinamik oluşturma kavramını tanıttı ve JavaScript tabanlı web siteler için bir avantaj yarattı. John, “Dinamik işleme, kullanıcılara normal, istemci tarafında oluşturulmuş içerik gönderme ve arama motorlarına tamamen sunucu tarafında oluşturulmuş içerik gönderme ilkesidir.” şeklinde Dynamic Rendering işleminin tanımını da yapmış oldu.
Dynamic Rendering Nedir?
Dinamik oluşturma – Dynamic Rendering ile javascript içeriği sunucu tarafında, arama motoru botları tarafından tercih edilen statik bir HTML sürümüne dönüştürülür. Bu, web sayfası içeriğine tam olarak erişmelerini, taramalarını ve dizine eklemelerini sağlar. Farklı bir ifadeyle; “Dynamic Rendering, kullanıcılara normal istemci tarafında oluşturulmuş içeriği gönderir ve arama motorlarına göndermek için dinamik içeriğinizi düz HTML’ye dönüştürür.”
Dynamic Rendering İşleyişi

Kabaca tarif etmek gerekirse, normal kullanıcılar browser üzerinden sitenize istek attığında sunucunuzda yer alan HTML+JavaScript yapısı kullanıcıya direkt olarak gönderilir. Ancak arama motoru botları bu yapıyı tam olarak işleyemez. Bunun için ekstra bir yapı gerekir. Burada HTML+JavaScript yapısı dinamik olarak işlenerek statik HTML yapısına çevrilir ve botlara sunulur.
Dynamic Rendering Nasıl Uygulanır?
Dynamic Rendering uygulamak, üç adımlı bir işlemdir.
- İlk olarak, dinamik içeriğinizi statik HTML’ye dönüştürmek için bir dinamik oluşturucu (örneğin Prerender) kurulması gerekir.
- İkinci olarak, statik içerik alması gerektiğini düşündüğünüz kullanıcı aracılarını seçersiniz. Çoğu durumda buna Googlebot ve Bingbot gibi arama motoru botlarıdır.
- Son olarak, sunucularınızı statik HTML sağlayacak şekilde yapılandırılır ve süreç tamamlanır.
Dynamic Rendering Kontrolü
Dynamic Rendering Ne Zaman Kullanılmalı?
Dinamik işleme, JavaScript SEO sorunlarınızı çözmenin ideal bir yoludur. Gerçekten, dinamik oluşturmanın en büyük avantajlarından biri, uygun maliyetli olurken tarama bütçenizle ilgili sorunları ortadan kaldırmasıdır. Ve uygulamak için ileri teknik bilgi gerektirmez.
Peki dinamik oluşturmayı ne zaman kullanmalısınız?
Sık sık değişen çok sayıda içeriğe sahip büyük bir web siteniz varsa (örneğin, büyük bir e-ticaret mağazası) dinamik oluşturma iyi bir çözümdür. Bu durumda, web siteniz hızlı ve sık indeksleme gerektirir. Dinamik oluşturma, tüm sayfalarınızın SERP’lerde doğru şekilde dizine eklenmesini ve görüntülenmesini sağlayacaktır.
Dynamic Rendering, Tarama Bütçesi Sorunlarını Nasıl Çözer?
Sadece son kullanıcı değil, arama motoru botları da sayfa hızından etkilenir. Her ikisi de yavaş yüklenen sayfalardan hızlı bir şekilde ayrılacaktır. Botlar ise yavaş sayfaları tarayamayacaktır. Özellikle büyük çaplı web siteleri (mesela Trendyol) tarama bütçesi nedeniyle zarar görebilir.
Google ve Bing gibi arama motorlarının sınırsız zamanı olmadığı için, aynı anda tek bir web sitesinde kaç sayfa tarayabilecekleri konusunda bir sınır belirlerler. Bu sınır, tarama bütçenizdir ve her web sitesi için farklıdır.
En azından Google için, tarama hızı sınırını (sayfa yükleme süresi gibi faktörlerden etkilenir) tarama talebiyle (sayfalarınızın ne kadar popüler ve/veya yeni olduğundan etkilenir) birleştirerek tarama bütçesini hesaplarlar.
Ne kadar çok sayfanız varsa ve bunlar ne kadar yavaşsa, Googlebot’un hepsini geçmek için zamanı o kadar az olur, bu da sitenizdeki sayfaların belirli bir yüzdesinin hiç taranmamasına (kötü) veya yeterince sık taranmamasına (ayrıca içeriğiniz sık sık değişiyorsa kötü) yol açar.
JavaScript, web sayfalarına birkaç saniye yükleme süresi eklediğinden dinamik oluşturma ile arama motoru botlarına tam olarak oluşturulmuş bir sayfa gönderilir ve Googlebot’un (ve diğer arama motorlarının) sayfaları daha hızlı alması ve sitenizdeki daha fazla sayfadan geçmelerine olanak sağlaması anlamına gelir. Bu da daha fazla sayfanın dizine eklenmesi, sıralanması ve trafik ve gelir sağlaması anlamına gelir.
Örnek olarak;

Görüldüğü üzere JavaScript tabanlı yapıya geçen web sitesi geçiş sürecinde taranma açısından yaşadığı problem görülebilir.
Dynamic Rendering ile ilgili Google dökümanına ulaşmak için tıklayın.
İlk Yorumu Siz Yapın